Shopping online – shoppingens framtid

När internet såg ljuset för första gången trodde man att det skulle försvinna igen efter några år, att surfandet skulle minska i populäritet snarare än att stiga – men tji fick man! Idag är internet den största platsen för nätverkande, informationssökning och framförallt för shopping!

Att shoppa online är något som blivit mäkta populärt under de senaste 10 åren, och du kan handla allt från matvaror till kläder och skor, genom några enkla klick. Men betyder detta att man inte längre behöver lämna sitt hem, utan istället kan sköta alla sina affärer via nätet? Ja, i teorin skulle man kunna det och det är förmodligen vissa människor som faktiskt gör på det viset. Men troligen skulle större delen av jodens befolkning lida av den typ av tristess och ensamhet som hemmet inbringar efter en tid. Dock kommer troligt internets ställning att fortsätta fästa sin position som shoppingens Mecka. Exempelvis finns flera smarta sajter som samlar information från andra sajter på en och samma plats så det blir lättare att hitta det man söker. Till exempel kan man hitta snygga skor på nätet via Footmall som samlar alla internets största skobutiker på ett ställe, vilket gör att det blir markant mycket enklare att se vilket utbud som finns.

Fördelar med att shoppa online

  • Pröva i lugn och ro – oavsett om du köper kläder eller skor online är det aldrig roligt att ställa sig i ett illa upplyst provrum eller ta av sig skorna efter en lång dag bland massa okända människor. När du istället beställer hem dina produkter via nätet kan du pröva dem i lugn och ro – om de inte skulle passa är det bara att skicka tillbaka dem igen!
  • Fri frakt och fri retur – det är inte alltid man beställer hem något som passar, eller så ångrar man sig helt enkelt och då är det tur att många stora internetbutiker erbjuder fri frakt och fri retur – men kom ihåg att man ibland måste beställa med en retursedel när man beställer sina varor för att själv slippa betala returen i sin helhet om man skulle vilja skicka tillbaka sin vara.
  • Öppet köp – allt du köper via nätet ska ha minst två veckors ångerrätt, men det är vanligt att butikerna erbjuder längre tider för öppet köp också – så kontrollera alltid villkoren innan du gör ett köp online.
  • Stort utbud – om du exempelvis googlar efter en viss vara är chansen stor att du kommer erbjudas flera köpställen att välja bland, passa på att jämföra erbjudanden så kan du göra riktiga kap!
  • Billigare än i butik – många internetbaserade butiker väljer att locka kunder genom att sänka sina priser – så när du handlar online är det både bekvämt och billigt.
  • Snabba leveranser – när postorder via katalog började under 1900-talet kunde det ta upp till en hel månad innan varorna dök upp på posten. Idag brukar leveranstiderna variera mellan 2 till 4 dagar beroende på vart i landet du befinner dig i samspel med vart butikens lager är.