Hur ser en perfekt hudvård ut?

Huden är kroppens största organ och kräver därför extra omsorg. Att rengöra och återfukta är det minsta man bör göra dagligen för att hålla den stark och följsam, men vad ingår egentligen i den perfekta hudvårdsrutinen?

pexels-photo-61100Det första man bör göra för att få en fin hud full av lyster är att investera i produkter som inte är för starka för ens hudtyp. Exempelvis kan man köpa milda produkter från Bliss. Ett vanligt problem är nämligen att hudens skyddande naturliga oljor rubbas av starka rengöringsprodukter. Man ska därför välja produkter som är individuellt anpassade för ens eget behov och absolut aldrig använda tvål och vatten eller en duschkräm som är anpassad för kroppen. Enligt Allas.se är ett misstag många gör att enbart rengöra huden på kvällen. Man bör satsa på att rengöra den två gånger per dag, då talgkörtlarna i huden har hög produktion på natten.

Den perfekta hudvårdsrutinen – steg för steg

  • Peeling och ansiktsmask. Att peela och lägga en djuprengörande eller djupåterfuktande mask är inget man gör varje dag, men bör utföra cirka en eller två gånger i veckan.
  • Tvätt. Man bör alltid tvätta huden med ljummet vatten och en rengöringskräm som effektivt rengör utan att man behöver skrubba. Använder man mycket smink kan ofta en gel vara bättre än en kräm.
  • För att dra ihop hudens porer efter rengöringen kan man med fördel badda den med ansiktsvatten. Problemområden som T-zonen bör särskilt behandlas.
  • Badda ansiktet torrt. Använd en mjuk handduk och badda eller klappa försiktigt istället för att torka ansiktet så huden slits.
  • Ett serum hjälper till att binda fukten i huden och går ner på djupet i huden där vitaminer kan tas upp. Man kan med fördel använda flera olika om man har en blandhy, skriver Expressen.
  • Dag eller nattkräm. Nästa steg är att återfukta huden med en ansiktskräm. För natten passar en fetare variant och för dagen är det bra att ha en som innehåller solskyddsfaktor. Sover man med solskyddsfaktor kan det nämligen irritera huden.
  • Ögonkräm. Med åldrandet blir huden tunnare och de första rynkorna uppstår oftast runt ögonen. Man bör använda en speciell ögonkräm som ett sista steg i proceduren, och gärna en som innehåller mycket stärkande fukt och vitaminer.