Det glada 90-talet är tillbaka

Stockholm Fashion Week är över för i år och vi kan sammanfatta hur kommande garderober bör se ut inför våren och sommaren. Det storslagna är att 90-talet håller sig kvar och favoriter från årtiondet är något av det hetaste du kan bära under 2017.

För några veckor sedan pågick Stockholms Fashion Week och Sveriges främsta designers kunde visa upp sina kollektioner för våren och sommaren 2017. Som Damernas Värld sammanfattar kommer vi att kunna se mycket lager på lager, roliga prints, klassiskt kvinnligt och mycket vida och långa kjolar. Mycket från kollektionerna har vi sett tidigare årtionden, men tydligast av allt är 90-talets kännetecken.

Trenderna alla minns – de är tillbaka

choker90 talet – årtalet då Spice Girls, Eminem och Christina Aguilera tog över världen i allt som hade med musik- och modetrender att göra. Ibland kan man inte hålla sig för skratt när man tittar tillbaka och tänker på gamla minnen, men mycket kommer som sagt tillbaka och man känner igen stilen från sin egen garderobers innehåll. Det är så, trender kommer och går, men många hittar även vägen tillbaka. På Göteborgs-Posten nämner man några trender som vi ser nu 20 år senare men ändå gör succé:

  • Magtröjorna. De korta tröjorna som alla, oavsett kroppsform, hade mängder av i garderoben.
  • Den jackan som gjorde att man såg lite för tuff ut, men som nu har blivit ett måste hos både tjejer som killar.
  • Chokern, bandet runt halsen som kan vara i både plast och tyg. Ett säkert smycke som klär upp en tråkig t-shirt.
  • Att pierca sig lite var som helst, men främst i tungan och näsan, till exempel med en tungpiercing från rockflame.
  • Platåskorna. Precis som Spice Girls ser vi nu istället till exempel Rebecka och Fiona ta efter samma trend.

flätorDet är inte bara kläder och smycken som andas 90-tal, även hårfärger och frisyrer tar efter trenden. Det är mycket i frisyrernas väg som har tillkommit sedan 90-talet, men mycket har även kommit tillbaka igen:

  • Pastellfärgerna i håret är tillbaka. Som Pink på 90-talet färgar man håret med tekniker som exempel dip dye och ombre.
  • Våffla, våffla. Det fluffiga håret är tillbaka på nytt.
  • Flätorna – i alla former. En eller flera, bara det är någon typ av fläta så är du på rätt spår.
  • Mittbenan har sedan den blev populär haft en säker plats hos både killar och tjejer, och fortsätter att synas i hårbotten hos många.
  • Korta frisyrer, helst långt ovanför axlarna.

Tacos och O´boy

Det är inte bara i modet vi ser att årtiondet är tillbaka i trendernas värld. Aftonbladet tar upp till exempel maträtten Tacos – rätten som man aldrig kommer att tröttna på. Sedan Santa Maria tog sig in på den svenska marknaden har taco-kryddan funnits i säkerligen alla svenskars skafferi någon gång, speciellt inför fredagsmiddagen. Även chokladdrycken O´boy hänger kvar i svenskarnas tycke och smak då den fortfarande säljer som smör från hyllorna i matbutikerna. Sushin har även den fått stanna hos svenskarnas smaklökar, sushin slog igen på 90-talet och idag kan vi se sushi-restauranger i varje gatuhörn i storstäderna.