Barn och skönhet

Det har blivit allt viktigare för barn och ungdomar att vara snygga. Framförallt är det många föräldrar som puschar dem att se snygga ut men många tonåringar väljer även själva att sminka sig.

Skönhetstävlingar för barn

Precis som kläderna för barn har blivit mer om mer populära och ser mer ut som vuxenkläder, har även skönhetsprodukterna för barn blivit fler. Huruvida den här utvecklingen är bra eller inte har diskuterats fram och tillbaka. Speciellt i USA syns trenden med att barn till exempel sminkar sig, och varje år arrangeras hundratals olika skönhetstävlingar för barn. Barn som är 4 år och uppåt får inför tävlingarna sminka sig, klä sig i utmanande kläder och ha enorma håruppsättningar. Många barn har dessutom så kallade ”flippers” som är bettskenor med fejktänder för att dölja mjölktänder och håligheter efter tappade tänder. Dessa skönhetstävlingar för barn har till och med blivit så populära att reality-shower som ”Toddlers and tiaras”, som även visas i Sverige, har gjorts. Speciellt är skönhetstävlingarna väldigt populära i södra USA. Det är en miljonindustri och varje helg finns minst en tävling att delta i. Dessa tävlingar ha ofta namn som:

  • ”Baby miss”, för barn på bara några månader.
  • ”Petite miss”, för barn som är mellan 2 och 6 år.
  • ”Little miss”, för barn som är mellan 7 och 12 år.

Fler ungdomar använder smink

Vad gäller smink på barn har det gått ner i åldrarna de senaste åren. Den brittiska glamourmodellen Katie Price gick för några år sedan ut med att hon ville göra smink för barn och att hennes tvååriga dotter skulle vara modell för sminket. Modellen ville lansera ett smink-kit med ätbart rouge, mascara och läppstift. Förutom att sminket kan anses vara sexualiserande för barn, kan det även vara fysiskt skadligt. En undersökning visar att tonårsflickor kan bli förgiftade av smink. De unga kropparna är känsligare än vuxna och i de flickor som sminkat sig hittade man cancerogena och hormonstörande ämnen från kosmetikan. I snitt använder sig världens tonåringar av 17 olika produkter och utsätter sig därmed för 174 olika kemiska ämnen varje dag. Dessa hormonstörande kemikaler gör att flickor hamnar i puberteten ett år tidigare än för 15 år sedan, skriver Dagens Nyheter.